Sposób przygotowania

beza:
6 białek
200g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g startej czekolady
3 łyżki kakao
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka octu winnego

krem:
500ml śmietanki kremówki 36%
2 opakowania śmietan fixu
4 łyżeczki cukru pudru

1 szklanka jagód
listki mięty

nastaw piekarnik na 180 stopni C.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, cukier waniliowy a pod koniec miksowania- ocet mąkę zmieszana z kakao oraz startą czekoladę.
przygotowana masę przełóż do okrągłej tortownicy.
piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut nastepnie w temp. 150 stopni C przez 50 minut. pozostaw do wystudzenia.

dobrze schłodzoną śmietanę ubij mikserem. dodaj śmietan fix cukier puder i dalej miksuj do uzyskania sztywnej konsystencji.

krem połóż na bezę. nastepnie wierzch posyp jagodami. udekoruj listkami miety.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !