Przepis i sposób przygotowania na: Babka szafranowa
•Drożdże mieszam z łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i łyżeczką mąki, odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinny podwoić objętość).
•Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Masło stapiam i studzę. Mąkę przesiewam do miski, wlewam podrośnięte drożdże i żółtka utarte z cukrem.
•Ciasto (będzie miało luźną konsystencję) wyrabiam przez 15 minut mikserem, specjalnym mieszadłem (można też ręką). Dodaję letnie masło, szafran, opłukane i osuszone rodzynki oraz posiekaną skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszam i jeszcze chwilę wyrabiam.
•Ciastem napełniam formę do 1/3 wysokości, posmarowaną masłem i oprószoną mąką. Przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam. Kiedy ciasto urośnie do 3/4 wysokości formy (do 2 godzin), wstawiam je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 30 minut, na złoty kolor. Lekko ostudzone delikatnie wyjmuję z formy. Posypuję cukrem pudrem.