Sposób przygotowania

Pieczarki, cebule i marchewki obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do dużego garnka na gorący olej aby się podsmażyła. Pieczarki kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Pieczarki smażymy około 30 minut. W tym czasie mocno się skurczą i wypuszczą wodę. Jeśli cała woda wyparuje przed upływem 30 minut, można podlać je przegotowaną wodą lub bulionem aby się nic nie przypaliło. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i po 30 minutach smażenia pieczarek wrzucamy ją do garnka. Po 10 minutach od wrzucenia marchewki dodajemy odcedzoną kukurydzę. Co chwilę mieszamy zawartość garnka aby nic nie przywarło, ewentualnie znowu podlewamy przegotowaną wodą lub bulionem. Po kolejnych 10 minutach dodajemy ugotowany w osobnym garnku ryż. Następnie dodajemy zieloną pietruszkę, skrapiamy sosem sojowym, dosypujemy ulubione zioła, np. bazylię, solimy i pieprzymy. Wszystko dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze 10 minut na gazie. Risotto można jeść bez dodatków, ewentualnie z zieloną sałatą oblaną jogurtem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Goya

    ciekawe
  • 2
    original
    Opublikowano

    Renia_Kawa

    Jest naprawdę dobre, polecam!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    super!
  • 1
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    bardzo fajne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    niezłe
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    świetny przepis, aaa i mam identyczny talerz :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !