Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonki
Margarynę posiekać z mąką, dodać śmietanę i szybko wyrobić ciasto.
Wałkować tak jak na ciasto francuskie, tylko w jedną stronę, składać i znowu wałkować w tym samym kierunku.
Przed złożeniem posypywać ciasto mąką.
Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stop. na złoty kolor.
KREM
1/2 l mleka zagotować z cukrem.
W reszcie mleka roztrzepać żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sito, wlać do wrzącego mleka, cały czas mieszając, zagotować.
Gorący krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.
Ostygnięte ciasto pokroić na kwadraty i dobrze obsypać cukrem pudrem