Sposób przygotowania

1. Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na noc pod przykryciem, żeby zmiękły.
2. Ryż ugotować w wodzie bez soli na półtwardo
3. na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i wsypać posiekaną cebulkę, gdy się zeszkli dodać grzyby i wszystko razem podsmażyć.
4. Wyjąć ryż z torebek i dodać do cebuli i grzybów. Wymieszać i podsmażać przez 8 min.
5. Wodę pozostałą po moczeniu grzybów doprowadzić do wrzenia i wrzucić do niej kostkę pieczeniową.
6. Bulionem zalać ryż i zmniejszyć ogień. Dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.
7.Gdy wszytko będzie miękkie odparować nadmiar płynu i podsmażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
8. Przed ko końcem gotowania dodać do potrawy posiekaną zieloną cebulkę i doprawić do smaku pieprzem i solą.
9. Ryż jest znakomiytym dodatkiem do wszelkich dań mięsnych. Można go także użyć jako farsz np. do kalarepki albo papryki.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    super, na pewno wypróbuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    super, uwielbiam wszystko co z ryżem ... :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Podoba mi się !
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    SylwiaMagdaSabin

    fajny przepisik
  • 0
    original
    Opublikowano

    andzia123

    zachęcające

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !