Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zasmażany z cebulką i grzybami leśnymi
2. Ryż ugotować w wodzie bez soli na półtwardo
3. na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i wsypać posiekaną cebulkę, gdy się zeszkli dodać grzyby i wszystko razem podsmażyć.
4. Wyjąć ryż z torebek i dodać do cebuli i grzybów. Wymieszać i podsmażać przez 8 min.
5. Wodę pozostałą po moczeniu grzybów doprowadzić do wrzenia i wrzucić do niej kostkę pieczeniową.
6. Bulionem zalać ryż i zmniejszyć ogień. Dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.
7.Gdy wszytko będzie miękkie odparować nadmiar płynu i podsmażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
8. Przed ko końcem gotowania dodać do potrawy posiekaną zieloną cebulkę i doprawić do smaku pieprzem i solą.
9. Ryż jest znakomiytym dodatkiem do wszelkich dań mięsnych. Można go także użyć jako farsz np. do kalarepki albo papryki.