Sposób przygotowania

Jeżyny przebrać, opukać, osuszyć na papierowym ręczniku zasypać 25 dkg cukru i trzymać w słoju 5 dni- od czasu do czasu potrząsać. Po 5 dniać zalać szklanką spirytusu i trzymać kolejne 5 dni. Nastepnie zagotować syrop z 1 litra wody i reszty cukru, na wrzatek wrzucić wypłukany czarny bez. Od momentu zagotowania gotować ok 5-7 minut( nie należy krócej bo surowy czarny bez może wywołać sensacje żołądkowe). Ostudzić- niech postoi ze dwie godzinki. Potem przecedzić ( również przez lniana szmatkę, zalać jeżyny, wlać rum, resztę spirytusu i trzymać w ciemnym chłodnym miejscu co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie całość jeszcze raz przecedzić i na zdrowie! Mocne ale sok z czarnego bzu dobry jest na przeziębienia!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    wygląda interesująco
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Wygląda pięknie ,a ja się w tym roku zastanawiałam co można zrobić z czarnego bzu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    piłam kiedyś u koleżanki nalewkę z owocu bzu - wcale nie smakowała bzem (nie lubię go) bo ona dodaje troszkę kawy
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Czarny bez ma rzeczywiście charakterystyczny smak i zapach....dlatego dodaje jeżyn i rumu...ale jest bardzo zdrowy...co roku robię sok...super działa na przeziębienia, grype...należy tylko pamiętać, że na surowo owoce czarnego bzu są szkodliwe...trzeba je zagotować- dlatego nie polecam ani dorzucania surowych owoców bzu do wina ani robienia na nich nalewek.
  • 0
    original
    Opublikowano

    aranka

    Świetny przepis i naleweczka zdrowa i smakowita !!
  • 0
    original
    Opublikowano

    aranka

    Świetny przepis i naleweczka zdrowa i smakowita !!
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ciągle odkładam tą nalewkę żeby zrobić,nie mam nigdzie w okolicy czarnego bzu,ale piłam u koleżanki jest pyszna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    zachęcam do zrobienia,pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    magduś83

    mi też się bardzo podoba ten przepis:)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ciekawy zestaw smaków
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    super zdjęcia i dobry przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !