Przepis i sposób przygotowania na: Tort malinowy
Żółtka 6 jaj, cukier puder, i gorącą wodę utrzeć.
Ubić pianę z białek dodając do żółtek na przemian z 6łyżkami mąki, wymieszać ciasto, wyłożyć do tortownicy, upiec w temp.180 stop.przez 30 minut.
KREM
Mleko wymieszać z mąką, ogrzewać do zagotowania.
Tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami jajek.
Ucierać dalej dodając do masy przestudzoną papkę mączną.
Przekrajać ciasto na 2 krążki.
Połowę masy wyłożyć na ciasto i w nie wcisnąć równo i gęsto świeże maliny, posmarować małą ilością masy, aby drugi krążek dobrze się przylepił.
Resztą masy posmarować wierzch tortu, znów ułożyć maliny.
Rozpuścić galaretkę, przestudzić, a gdy zacznie gęstnąć, oblać nią maliny, schłodzić ciasto w lodówce.