Sposób przygotowania

Bardzo lubię faszerowane warzywa wszelkiego rodzaju. A papryki należą do najbardziej cenionych na naszym stole. Co prawda najczęściej robię je w sezonie , ale teraz kiedy można je dostać przez cały rok nie ma co czekać .
Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , majeranek , natkę . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić farszem papryki i ułożyć je na dnie garnka o takiej średnicy by papryki szczelnie zapełniały dno. Wlać wodę ( papryki mają być prawie zakryte ). Dodać kostkę bulionową i gotować na średnim gazie 30 minut. Ostrożnie wyjąć papryki na talerz ( uważać by nie popękały ). Do wywaru dodać przecier pomidorowy . Zagęścić sos mąką . Wlać śmietankę . Jeśli trzeba to sos doprawić do smaku. Delikatnie umieścić papryki powrotem w sosie i ogrzać.
Podawać w sosie same, z pieczywem lub ziemniakami zależy jak kto lubi .

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    bardzo lubię takie nadziewane papryki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    dawna nie robiłam są super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !