Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy
Jaja 7 sztuk
Cukier 1 szklanka
Kakao 2 łyżki
Proszek do pieczenia 1 łyżka
Z białek ubijamy pianę. Dodajemy cukier i po 1 żółtku. Składniki sypkie mieszamy i dodajemy do ubitych jaj. Po upieczeniu przekrawamy ciasto na połowę.
Placek środkowy:
Orzechy siekane 25 dag
Białka 5 sztuk
Cukier 25 dag
Miód sztuczny 1 łyżka
Mąka pszenna 1 łyżka
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Proszek do pieczenia 1 łyżka
Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier – ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki. Suszymy w piekarniku około 1 godzinę.
Masa:
Mleko ½ l
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Żółtka 5 sztuk
Cukier 20 dag
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Masło 30 dag
Kakao 3 łyżka
Wiśnie w syropie
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Masę dajemy na gotujące się mleko, gotujemy krem. Studzimy. Dodajemy utarte masło, pod koniec kakao i wiśnie. Tort naponczować i przełożyć masą.