Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec
Mąka ½ kg
Żółtko 1 sztuka
Cukier 20 dag
Margaryna 1 kostka
Jaja 2 sztuki
Miód 2 łyżki
Mleko 2 łyżki
Soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki
Krem:
Margaryna 12 dag
Masło 12 dag
Budyń śmietankowy 1 opakowanie
Kawa rozpuszczalna 2 łyżki
Cukier puder 15 dag
Polewa:
Orzechy włoskie 30 dag
Cukier 10 dag
Margaryna 10 dag
Miód 2 łyżki
Ciasto: sodę rozpuścić w mleku, połączyć z resztą składników. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i upiec na jasnozłoty kolor.
Wszystkie składniki polewy zagotować.
Rozwałkować drugą część ciasta, przenieść do tortownicy, wylać na nią polewę z orzechów i piec.
Kawę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka niż podanej na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem na pianę. Ucierając dodawać stopniowo ostudzoną kawę i budyń. Na placek z orzechami nałożyć krem, nakryć drugim plackiem. Ciasto można posypać cukrem pudrem, oblać polewą, naponczować.