Na początek gotujemy bulion na 1 dużym skrzydle z indyka, 2 łyżkach kucharka, pieprzu, soli morskiej i czosnku. W czasie, kiedy bulion będzie się gotował, siekamy drobno 2 cebule, obieramy z gniazd nasiennych i siekamy w kostkę paprykę. Na głęboką patelnię wlewamy 3 łyżki oleju, na których szklimy cebulkę. Następnie wsypujemy cały zapas pokrojonej papryki, którą po minucie smażenia zalewamy kilkoma chochelkami bulionu. Zakrywając bulionem składniki, dusimy je do miękkości, co jakiś czas mieszając. Po przestygnięciu przekładamy składniki do malaksera i ścieramy na jednolitą masę. Później łączymy je z bulionem, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i gotujemy. W czasie gotowania ubijamy trzy jajka z trzema płaskimi łyżkami mąki poznańskiej. Powstałą masę wlewamy ciekną stróżką do garnka z zupą, ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze przez ok. około 3 minuty. Zupę podajemy z plasterkiem cytryny i szczyptą siekanego szczypiorku. Cytrynę można wcisnąć do zupy, dla smaku.
Zupa jest stworzona na przyjęcia rodzinne. Smacznego :)