Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Architekta
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki zwykłej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
10 łyżek cukru
cukier waniliowy
4 żółtka
Wykonanie: Ugotować budyń, gdy przestygnie utrzeć 1,5 kostki masła. Masę podzielić na 2 części, do jednej dać kakao lub roztopioną czekoladę.
Masa serowa: 50 dkg serków homogenizowanych waniliowych,
2 galaretki czerwone.
Wyk: galaretkę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody, gdy zacznie tężeć połączyć z serkami.
lub zamiast masy serowej: ubić 0,5 litra śmietany z trzema łyżkami cukru pudru, do tego dodać 2 tężejące galaretki.( ja zawsze robię tą)
Banany pokroić na grubość biszkopta ciemnego( 5-6 bananów) i skropić sokiem z cytryny.
Przekładamy: biszkopt jasny + masa ciemna + biszkopt ciemny z dziurkami (w każde kółko włożyć kawałek banana) + masa serowa lub śmietana + wcisnąć w nią ciemne kółka + masa jasna + polewa.
Polewa:
0,5 margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyzek kwaśnej śmietany
niepełna łyżka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
Wyk: wszystko oprócz żelatyny dać do rondelka i rozpuścić na ogniu, jak troszkę przestygnie to wtedy dodać żelatynę i dać na placek.