Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z truskawakami
150g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
aromat waniliowy (wg uznania)
250 g mąki
2 łyżeczki proszki do pieczenia
50g masła
7 łyżek mleka
szczypta soli
truskawki 1 kg
200g cukru pudru
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z 3 łyżkami gorącej wody na puszystą masę, dosypując powoli cukier i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić, ostudzić i dodać razem z mlekiem i mąką do żółtek. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarować masłem). Ciasto rozsmarować na blasze i piec 15 minut.
Owoce umyć i oczyścić. Pokroić na małe kawałki. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dosypując powoli cukier. Do piany dodać owoce.
Piekarnik przestawić na 150 st. C. Pianę z owocami rozsmarować na cieście i zapiekać w piekarniku 20 minut. Ostudzić i podzielić na kawałki