Przepis i sposób przygotowania na: Tort Makowy z kremem
Cukier puder utrzeć z miękką margaryną. Dodawać 6 żółtek, ucierać za pomocą miksera. Następnie dodawać porcjami masę makową, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać masę mikserem. Na koniec dodać pianę ubitą z 6 białek, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Wleć do tortownicy o średnicy 26 cm , wysmarowanej margaryną i posypaną mąką. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopniach, przez 50 minut.
Krem:
Z podanych składników ugotować budyń. Ostudzony zmiksować z masłem lub margaryną.
Można też skorzystać z gotowego kremu typu Karpatka, który przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
Po upieczeniu, zimne ciasto należy przekroić na pól i posmarować kremem. Wierz ciasta polać polewą czekoladową i udekorować np. płatkami migdałowymi, orzechami, wiórkami kokosowymi.
Schłodzić w lodówce.