Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane tortellini
1 cukinia (ok. 30 dag),
1 cebula,
1 puszka całych pomidorów,
10 dag żółtego ostrego sera np. goudy,
świeże lub suszone oregano,
sól, pieprz, pieprz cayenne,
oliwa.
Tortellini gotować w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty. To znaczy moje gotuję tyle - czyli po prostu ugotować, bo nie wezmę odpowiedzialności za obce pierożki... Wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić wzdłuż na cienkie piórka. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć z niej końcówki. Przekroić ją wzdłuż na ćwiartki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i zeszklić na niej cebulę, mieszając. Po około 5 minutach dodać cukinię i smażyć, aż delikatnie zmięknie, nie zapominając o mieszaniu. Dodać pomidory z puszki - dzieląc je drewnianą łyżką na duże kawałki - razem z sokiem. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne i posiekanym oregano. Smażyć ok. 10 minut aż całość zgęstnieje.
W tym czasie zetrzeć ser na dużej tarce.
Sosem polać tortellini, dodać 1/3 startego sera i wymieszać bardzo delikatnie. Posypać pozostałym serem i odrobiną posiekanego oregano. Piec w temp. 190°C przez ok. 10 minut - ser powinien się rozpuścić.
*Tu tortellini z królikiem i grzybami leśnymi