Przepis i sposób przygotowania na: Sos Pindżur
1 duży pomidor,
8 dag dobrej kiełbasy (np. toruńskiej)
2 łyżki pasty Pindżur*
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
200 ml bulionu warzywnego,
1 łyżeczka mąki,
sól, pieprz,
1 łyżka oleju.
*Dosyć ostra pasta do kupienia w supermarketach w małych słoiczkach firmy
Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju, mieszając co pewien czas. W tym czasie sparzyć pomidora, obrać, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Dodać do cebuli w momencie, gdy ta już zmięknie. Wymieszać i chwilkę poddusić.
Kiełbasę obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać do rondla razem z pastą Pindżur i bulionem. Mąkę wymieszać bardzo dokładnie z odrobiną zimnej wody - tak, aby rozetrzeć wszystkie grudki - i wlać do sosu. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodać natkę i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.