Przepis i sposób przygotowania na: tort makowy
3 szklanki maku
2 ¼ szklanki cukru
12 jajek
70 g startych biszkoptów
50 g czekolady
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
1 ½ szklanki cukru
500 g masła
20 g czekolady
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki kakao
Papier do pieczenia
Ciasto makowe: mak sparzyć i zemleć. 6 białek ubić na sztywno. Dodawać po jednym z sześciu żółtek i łyżce cukru. Ubijać na parze. Czekoladę zetrzeć na tarce. Do pulchnej masy dodać połowę wszystkich składników, lekko wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Z pozostałych składników upiec w ten sam sposób, drugie ciasto.
Masa czekoladowa: cukier zalać ¼ szklanki wody. Ugotować syrop. Dodać startą czekoladę i kakao. Jaja i żółtka ubić. Zalać wrzącym syropem. Masło utrzeć. Dodawać po łyżce zimnej masy.
Tort makowy: ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Płaty ciasta przełożyć masą czekoladową.