Przepis i sposób przygotowania na: tort kawowy
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek
2 łyżki proszku do pieczenia
Masa serowa: 1 niepełna szklanka cukru
750 g serka mascerpone
500 g śmietany 30 %
100 ml wody
4 żółtka
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki żelatyny
Likier migdałowy
Dodatkowo: kawa z likierem do nasączenia
Papier do pieczenia
Ciasto: białka ubić, dodać cukier żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa: żółtka ubić z cukrem. Dodać serek wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. W rondlu zmieszać wodę z kawą. Dodać żelatynę, podgrzać. Odstawić wlać likier. Śmietanę ubić wymieszać z masą.
Tort kawowy: ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe części. Płaty nasączyć kawą i przełożyć masą.