Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

ciociosan własnej roboty

5.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier
3 kg
ryż
1 kg
drożdże świeże
10 dag
cukier waniiowy
2 opakowania
sok z cytryny
1 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
rodzynki
10 dag
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka
woda
7 (przegotowana)
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
10 ziaren
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
30 ziaren
Sklep Prymat
tymianek
1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat
16 ziaren
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: ciociosan własnej roboty

Wodę zagotować z cukrem,wystudzić. Ryż kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą wodą. Rodzynki przelać wrzątkiem i odcedzić. Cytrynę można podzielić na cząstki( ja tak robię) albo tylko wycisnąć sok.Do balona wsypać wszystkie składniki łącznie z drożdżami( to są takie drożdże do ciasta) zalać wystudzoną wodą. Odstawić na 6 tygodni; po tym czasie zlać przez gazę i odstawić znowu na 8 tygodni ( chociaż już po 10 dniach nadaje się do spożycia) im starsze tym lepsze

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 17.04.2012 18:16
Wiele lat temu próbowałam własnych sił w domowej produkcji wermuta ;)
mala2021 31.05.2011 13:14
próbowałam dobre
eduszo
eduszo 30.11.2010 13:16
Bardzo fajne,mi sie podoba choć nie pijam alkoholu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak