Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z dynią
nadzienie dyniowe:
•1 kg pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę
•1/2 puszki pomidorów krojonych
•15 g masła
•1 łyżka oliwy z oliwek
•4 liście szałwii
•1 cebula
•30 ml białego wina
•30 ml wody
•sól i pieprz
sos pomidorowy:
•300 ml passaty (przecieru pomidorowego)
•100 ml wody
•1 łyżeczka cukru
•sól i pieprz
warstwa serowa:
•150g twarożku koziego Chevrissime blanc
•250 g ricotty
•1 duże jajko lub 2 małe
•sporo świeżo mielonej gałki muszkatołowej
•sól i pieprz
dodatkowo:
•płaty lazanii
•1 kula mozzarelli z zielonymi oliwkami (lub zwykła)
Przygotowanie:
1.Nadzienie dyniowe: na patelni rozgrzej masło i oliwę, a następnie podsmaż liście szałwii. Dodaj posiekaną cebulkę oraz czosnek i podsmaż ok. 5min. na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodaj na patelnię kawałki dyni, zamieszaj. Po 2-3 min. dodaj wino, wodę oraz krojone pomidory. Duś pod przykryciem przez 15 min. Dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia.
2.Sos pomidorowy: w dzbanku zmieszaj ze sobą passatę i wodę, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wymieszaj.
3.Warstwa serowa: w misce utrzyj ser kozi z ricottą, dodaj rozmącone jajka i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4.Piekarnik rozgrzej do 200 st.
5.Etapy przygotowania lazanii: na dno naczynia do zapiekania wlej 1/2 sosu pomidorowego, wyłóż na niego warstwę płatów lazanii, następnie warstwę 1/3 dyniowego farszu, na to warstwę 1/3 nadzienia serowego. Znów przykryj płatami lazanii i powtórz kolejność warstw jeszcze dwukrotnie. Ostatnią warstwą powinno być nadzienie serowe. Polej całą lazanię pozostałym sosem pomidorowym, na wierzchu rozrzuć pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wstaw do piekarnika na ok. 60 min. Po upieczeniu odstaw gotową lazanię jeszcze na 10-15 min., żeby łatwiej ją było pokroić