Przepis i sposób przygotowania na: Fale dunaju z leśnymi owocami
3 jajka
150 g cukru
150 ml oleju
150 ml mleka
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
350 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (wisnie, porzeczka czarna i czerwona, truskawki, rabarbar)
-Krem:
400 ml mleka
budyń waniliowy w proszku (40 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
250 g masła (w temp. pokojowej)
-Polewa:
200 g czekolady pół gorzkiej na pół z mleczną
70 g masła
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, cały czas miksując.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch owoce. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić. Odlac 100 ml mleka, wsypac do niego budyń i cukier. Do garnka wlać pozostale mleko, zagotować na małym ogniu, po czym dodac mleko z masą budyniowa. chwile gotowac cały czas mieszająca az budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika odstawić do ostudzenia. Masło zmiksować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać do gładkości. Rozsmarować na schłodzonej masie budyniowej Na chwilę odstwic do lodówki, aż czekolada stężeje