Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort wisniowy I

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
cukier 150 g
czekolada gorzka 150 g
migdały mielone 150 g
mąka 150 g
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Nadzienie:
śmietana 30% 750 ml
cukier puder 3 łyżki
wiśnie w syropie 1 kg
śmietan fix 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: tort wisniowy I

Etapy przygotowania
Żółtka utrzyj z połową cukru na puszystą masę, dodaj cukier waniliowy, startą czekoladę i migdały. Wszystko delikatnie wymieszaj. Mąkę przesiej przez sitko i połącz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo połącz z masą jajeczną. Na koniec ubij białka z pozostałym cukrem na sztywno i delikatnie połącz z przygotowana już masą.
Przełóż do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 min. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Śmietanę ubij z cukrem i śmietan fixem. Ciasto przetnij na trzy krążki. Każdy blat nasącz syropem z wiśni i wyłóż 1/3 śmietany, na śmietanie ułożyć 1/3 wiśni. Położyć kolejny blat i powtórzyć czynności, na koniec płożyć trzeci blat, również nasączyć, posmarować cienko śmietaną wierzch i boki. Udekorować wiśniami i startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 28.11.2011 09:47
sliczny
maciek7 12.06.2011 14:52
pewnie pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak