Przepis i sposób przygotowania na: tort wisniowy I
Żółtka utrzyj z połową cukru na puszystą masę, dodaj cukier waniliowy, startą czekoladę i migdały. Wszystko delikatnie wymieszaj. Mąkę przesiej przez sitko i połącz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo połącz z masą jajeczną. Na koniec ubij białka z pozostałym cukrem na sztywno i delikatnie połącz z przygotowana już masą.
Przełóż do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 min. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Śmietanę ubij z cukrem i śmietan fixem. Ciasto przetnij na trzy krążki. Każdy blat nasącz syropem z wiśni i wyłóż 1/3 śmietany, na śmietanie ułożyć 1/3 wiśni. Położyć kolejny blat i powtórzyć czynności, na koniec płożyć trzeci blat, również nasączyć, posmarować cienko śmietaną wierzch i boki. Udekorować wiśniami i startą czekoladą.