Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło posiekać z mąką. Dodać
żółtka, spirytus, śmietanę, szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części, przykryć ściereczką. Każdą z części ciasta rozwałkować na bardzo cienkie placki,a następnie kroić na wąskie paski, a potem jeszcze na mniejsze kawałki. Środek każdego z paska naciąć wzdłuż nożem na długość 4 - 5 cm. Przez
powstały otwór przewlec jeden koniec kawałka. Na mocno rozgrzany tłuszcz kłaść po kilka faworków i smażyć z obu stron na złoty kolor. Układać na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Obsypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    daria899

    pyszne
  • 5
    original
    Opublikowano

    dianix

    oooo lubię faworki, ale robie jedynie na tłusty czwartek :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    uwielbiam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ania67

    ja też
  • 8
    no-image
    Opublikowano

    mic

    uwielbiam faworki
  • 3
    original
    Opublikowano

    magical66

    uwielbiam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    lubię faworki
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Maniek2

    fajne
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    dobry przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    uwielbiam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Maniek2

    mniam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    calliope

    uwielbiam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !