Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka ziemniaczana
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Do podsmażonej cebuli dodać mięso i dusić aż do odparowania całej wody. Doprawić solą, pieprzem, chili i ziołami.
Gdy mięso przestygnie dodać do niego jajko i kaszę manną. Dokładnie wymieszać.
Żaroodporną formę wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków (na zakładkę), na to wyłożyć mięso i przykryć drugą częścią ziemniaków.
Śmietanę wymieszać ze startym żółtym serem, szczyptą kminku i gałki muszkatołowej. Dodać pół łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki soli.
Przygotowane ziemniaki z mięsem zalać sosem śmietanowym i wstawić do piekarnika. Piec ok 30-40 minut w 175 stopniach aż do zrumienienia zapiekanki.