Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka na kruchym cieście z malinami
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy 3/4 kostki margaryny, mąkę i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy i plastikowych woreczkach chłodzimy w lodówce przez ok 1h.
Nadzienie:
Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry. Dusimy na głębokiej patelni pod przykryciem aż nie puszczą soku i się nie rozpadną. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy 1 opakowanie galaretki malinowej (dzięki czemu gdy ciasto wystygnie nadzienie będzie zwarte) oraz garść malin i nieco cukru do smaku.
Formę smarujemy pozostałą margaryną. Rozwałkowujemy większą część ciasta i układamy na blasze. Wylewamy ostudzone jabłka z malinami. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250\" na ok. 30 min.
Smacznego!