Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z oliwkami (MDC)
50 dag mąki,
2,5 dag drożdży
2 łyżki oliwy,
250 ml letniej wody,
50 ml letniego mleka,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki pokrojonych oliwek (obojętnie jakich),
odrobina mleka do posmarowania.
Drożdże rozpuścić w 50 ml wody. Do pojemnika maszyny do chleba wlać płyny, dodać rozpuszczone drożdże, przesianą mąkę, oliwki i sól. Włączyć program \"ciasto rosnące\".
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 6-8 części. Uformować podłużne bułeczki, delikatnie naciąć wzdłuż i posmarować mlekiem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 180°C. Piec bułeczki ok. 15-20 minut na złoty kolor.