Sposób przygotowania

* Czekolada może być i deserowa i gorzka, jednak trzeba wziąć pod uwagę fakt, że im ciemniejsza, tym mniej słodka będzie babka. Ale też i ciemniejsza. Sprawdzone z każdym rodzajem.

Drożdże wymieszać w miseczce z cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem. Dodać łyżeczkę mąki i odstawić na 10-15 minut.
W tym czasie czekoladę stopić w kąpieli wodnej, po czym zdjąć z ognia i odłożyć aby przestygła nieco. Jajka utrzeć na puch razem z cukrem, dodać masło i cały czas ucierając stopniowo przestudzoną, ale płynną czekoladę. Wlać rozczyn drożdżowy, a następnie - dalej cały czas ucierając - przesianą mąkę i sól. Całość dobrze wymieszać. Da się to swobodnie zrobić mikserem, bo ciasto należy raczej do tych lejących.
Formę bardzo dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto i wsadzić do zimnego piekarnika na ok. 2 godziny. Piekarnik ma to do siebie, że jest szczelny, więc ciasta nie trzeba przykrywać. Ma czas na swobodne wyrośnięcie. Proszę sprawdzać jednak co 30 minut (drożdże są kapryśne, zwłaszcza świeże...).
Wyjąć formę z wyrośniętym ciastem, nagrzać piekarnik do 180°C i wsadzić formę z powrotem. Piec 50-60 minut. Po 30 minutach przykryć koniecznie kawałkiem folii aluminiowej, aby się nie spiekła. Po upieczeniu lekko wystudzić i bardzo delikatnie wyjąć z formy.
Masło roztopić w rondelku, dodać mleko i cukier. Całość gotować ok. 4-5 minut. Gęstym i gorącym lukrem posmarować babkę. Odstawić na kilkanaście minut do zastygnięcia.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Muszę napisać sprostowanie, bo jak widzę będą problemy... Nie da się oddzielić podstawowego przepisu na ciasto, od dodatkowego na lukier. Dlaczego? Zapisuję po kolei, po czym okazuje się, że wszystko miesza się tak, jak chce. Ni przypiął, ni przyłatał. Składniki lukru: 4 dag masła, 15 dag cukru, 1/3 szkl. mleka. Trochę to bez sensu...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    pyszności
  • 5
    original
    Opublikowano

    Łucja1

    świetny przepis!
  • 7
    original
    Opublikowano

    Beata73

    wspaniała babeczka!
  • 8
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    pięknie wygląda i na pewno też świetnie smakuje!
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    aga130982

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Słodka babka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka172

    smakowicie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Dobra słodka BABKA nie jest zła :P
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    fajowe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgorzata77

    pychotka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgorzata77

    pychotka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smacznego.....
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    niedługo będzie czas na baby;)
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Musi wybornie smakować.
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Musi wybornie smakować.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    piękna...:D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !