Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe ptasie mleczko z galaretką
2 Po ostudzeniu galaretek wyjmujemy z miseczek i kroimy w kosteczke najlepiej ok 1cm.
3 Pokrojoną kosteczke galaretki odkładamy na bok i bierzemy się za robienie ptasiego mleczka.
4 Mleko podgrzewamy wraz z żelatyną aż do dokładnego rozpuszczenia się żelatyny
5 Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka aż do momentu kiedy zrobi nam się ładny puch.
6 Białka ubić na sztywną pianę.
7 Przestudzone mleko (zmieszane z żelatyną) wlewamy powoli do wcześniej przygotowanej masy cały czas mieszając,
8 Po wymieszaniu mleka z masą dodajemy pianę z ubitych białek.
9 Po dokładnym wymieszaniu na jednolitą mase dodajemy wcześniej przygotowane galaretki (oczywiście pokrojone w kostke) i delikatnie mieszamy z masą tak aby galaretki się nie porozwalały.
10 Wszystko razem w formie wkładamy do lodówki aż stężeje. Najlepiej zrobić to na noc.
Bardzo dobry deser na przyjęcia, po rozkrojeniu prezentuje piękne barwy.
Galaretki można kupić inne ja osobiście robie z takimi jak podalem w przepisie.
Życzę smacznego