Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

ciasto serowe z cynamonem

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rodzynki
3 łyżki
rum
3 łyżki
zmielone migdały
25 dag
cukier
12 łyżek
cynamon Prymat
1 1/2łyżeczki
Sklep Prymat
kardamon
Sklep Prymat
starta skórka z cytryny
1 łyżeczka
śmietanka
5 łyżek
masa marcepanowa
15 dag
masło
6 łyżek
jajko
1 szt
olej
1/2 szkl
cukier waniliowy
1 łyżka
Sklep Prymat
proszek do pieczenia
1 szt
mąka pszenna
2 1/2 szkl
twaróg
25 dag (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto serowe z cynamonem

Rodzynki opłukać, odcedzić i zalać rumem. Dodać migdały, 4 łyżki cukru, cynamon, kardamon, skórkę z cytryny i wymieszać ze śmietanką. Masę marcepanową pokroić w cienkie plastry. Twarożek odsączyć i wymieszać z mlekiem, dodając jajko, olej, 8 łyżek cukru i cukier waniliowy. Wszystko zagniatać dodając stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na prostokąt, z dłuższego brzegu odciąć pasek szer. 2 cm. Ciasto włożyć do natłuszczonej formy i ułożyć na nim plastry marcepanu i nadzienie. Długie brzegi zwinąć z każdej strony do połowy. Pasek ciasta pociąć na 4 części, każdą z nich ułożyć w poprzek. Piec około 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 06.11.2010 00:19
slodki deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak