Sposób przygotowania

Umyte i osuszone śledzie posolić i popieprzyć , przekroić płaty na pół wycinając jednocześnie pozostałości płetwy grzbietowej. Z jajka , mąki, mleka , szczypty soli i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia zrobić gęste ciasto naleśnikowe .
Z pieczarek ,, wykręcić „ ogonki i bardzo drobno pokroić .Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na nim pokrojone pieczarki. Zdjąć z patelni .Ostudzić .Dodać do nich serki topione, śmietanę , bułkę tartą . Wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem .
Na 2 filetach rozłożyć po połowie farszu , nakryć drugimi filetami .
W głębokiej patelni rozgrzać olej w takie ilości by śledzie smażyły się w głębokim tłuszczu. Filety zanurzać w ciasto i wkładać we wrzący olej. Smażyć przewracając aż ciasto zrobi się złote. Wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku.
W czasie kiedy śledzie się smażą na drugiej patelni smażyć na 2 łyżkach oleju kapelusze pieczarek obracając je kilkukrotnie tak by były złociste. Posolić , popieprzyć .
Podawać śledzie z ziemniakami , obłożone usmażonymi pieczarkami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !