Przepis i sposób przygotowania na: Zraziki wołowe korzenne w sosie grzybowym.
Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na bok.
Warzywa kroimy, w jullieny, bądź w słupki, 2 Cebule w plasterki, lub pół plasterki.
W moździerzu rozbijamy: ziele angielskie, goździki, pieprz czarny, ziarna kolendry i anyż.
Mięso obkładamy warzywami i obsypujemy dokładnie przyprawami, dodając jeszcze startą gałkę muszkatołową i liście laurowe. Całość jeszcze raz skrapiamy oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce – niech kruszeje. [fot.1]
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Plasterki wołowiny jeszcze raz rozbijamy, tak, żeby miały między 0,5 a 1 cm. Na oliwie roztapiamy łyżkę miodu. Kiedy miód się ładnie rozpuści wrzucamy tam zrazy i obsmażamy z obydwu stron, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru.
Wlewamy pół szklanki bulionu, dorzucamy warzywa, wlewamy kieliszek wina. Możemy dodać sosu Worcester.
Dusimy całość, mieszając co jakiś czas ok. 30-40min. W razie potrzeby dolewamy wina i wody, żeby uzupełnić gęstniejący sos.
Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu nie wypływa z niego nic co by przypominało krew.
W między czasie przygotowujemy również pieczarki [obieramy ze skórki, siekamy]. Na patelni zezłacamy posiekaną cebulkę. Wrzucamy pieczarki, smażymy, aż oddadzą wodę i zmniejszą objętość, wlewamy suszone grzyby.
Dolewamy pozostałe pół szklanki bulionu, dodajmy 2 łyżeczki sosu sojowego. Dusimy razem jeszcze chwilkę.
Z gotowego mięsa odcedzamy parę łyżek sosu i mieszamy z sosem grzybowym, zagotowujemy razem.
Podajemy układając na talerzu duszone warzywa, na nich mięso, polewamy sosem grzybowym.
Smacznego.