Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

bakłazany wegetarianskie z lekkim sosem mietowym

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kuskus
2 szkl
czerwona paprryka
1 szt
żółta papryka
1 szt
cebula
1 szt
jajko
1 szt
czosnek
3 zabki
miód
1łyzka
koncentrat pomidorowy
2 łyzki
cynamon
Sklep Prymat
gesty jogyrt
2 szkl
mieta grubo posiekana
2 łyzki
bakłażan
2 szt
oregano
1 łyżeczka
Sklep Prymat
natka pietruszki
1 łyżeczka
tymianek
1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: bakłazany wegetarianskie z lekkim sosem mietowym

Bakłazany rozcinamy usówamy srodki.Wydrazone połówki bakłazanów posypujemy sola,odkładamy na ok.30 minut,aby pusciły gorzki sok.Kuskus zalewamy wrzatkiem.Odstawiamy na 10 minut aby speczniał.Obieramy czosnek i cebule i drobno siekamy.Papryki oczyszczamy i kroimy w kostke.Rozgrzewamy dwie łyzki oliwy,szklimy na niej 2\\3 czosnku i cebule.Dokładamy papryke i smazymy jeszcze 5 minut.Warzywa mieszamy z miodem,kasza koncentratem natka oregano,tymiankiem,i jajkiem.Dodajemy sól pieprz cynamon i papryke.Bakłazany płukamy oszuszamy,napełniamy farszem.Układamy w formie i skrapiamy oliwa.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do tem.180 st.Pieczemy 30 minut.Jogurt łaczymy z pozostałyn czosnkiem i mieta.Przyprawiamy.Sosem polewamy bakłazany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak