Sposób przygotowania

Miód rozpuścić, wymieszać z połową kostki masła. Dodać cukier, sodę i troszkę soli, oraz dwa całe jajka. Na koniec wsypać mąkę, oraz tarta skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, wykrawać nożem koniki. Ozdabiać je, wyciskając na nich wzorki.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik. Koniki układać na blasze uprzednio wysmarowanej tłuszczem (aby ciastka się nie przykleiły).

Koniki można też po upieczeniu ozdobić polewą czekoladową, bakaliami.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    bernika

    mozesz dac zdjecie tej foremki co nai te koniki wykrawales?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Karolek1

    Nie posiadam takiej foremki. Koniki zostały wykrojone małym ostrym nożykiem. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne ;) Wystarczy na kartce papieru narysować konika (lub każdy inny kształt), przyłożyć do rozwałkowanego ciasta, delikatnie wyciąć nożem, potem wyrównać brzegi i gotowe :) Wzorki na koniku odbija się wykałaczką :D
  • 2
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Piękny ten konik ,a z kolorowym lukrem wyglądałby bajkowo
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    o rety, prawdziwa sztuka. Koniki są doskonałe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Leonka

    Gratuluję talentu, świetne są te koniki! :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cbeti

    Koniki super, pewnie smakują tak jak wyglądają
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    rewelacja ! brawo !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magda60

    moze kiedys wyprobuje
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    jestem zachwycona, przepiekne!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !