Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Miodowe koniki

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło
pół kostki
cukier
150 g
miód
350 g
mąka
0,6 kg
jajko
2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe koniki

Miód rozpuścić, wymieszać z połową kostki masła. Dodać cukier, sodę i troszkę soli, oraz dwa całe jajka. Na koniec wsypać mąkę, oraz tarta skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, wykrawać nożem koniki. Ozdabiać je, wyciskając na nich wzorki.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik. Koniki układać na blasze uprzednio wysmarowanej tłuszczem (aby ciastka się nie przykleiły).

Koniki można też po upieczeniu ozdobić polewą czekoladową, bakaliami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 28.12.2010 18:25
jestem zachwycona, przepiekne!
mirosława4 26.12.2010 14:26
super
Magda60 24.12.2010 22:14
moze kiedys wyprobuje
eli82 22.12.2010 12:59
rewelacja ! brawo !
Cbeti 07.12.2010 14:07
Koniki super, pewnie smakują tak jak wyglądają
Leonka 19.11.2010 17:10
Gratuluję talentu, świetne są te koniki! :)
goofy9 20.10.2010 13:18
o rety, prawdziwa sztuka. Koniki są doskonałe
cukiereczek 24.09.2010 09:40
Piękny ten konik ,a z kolorowym lukrem wyglądałby bajkowo
Karolek1 22.09.2010 08:49
Nie posiadam takiej foremki. Koniki zostały wykrojone małym ostrym nożykiem. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne ;) Wystarczy na kartce papieru narysować konika (lub każdy inny kształt), przyłożyć do rozwałkowanego ciasta, delikatnie wyciąć nożem, potem wyrównać brzegi i gotowe :) Wzorki na koniku odbija się wykałaczką :D
bernika 21.09.2010 09:18
mozesz dac zdjecie tej foremki co nai te koniki wykrawales?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak