Przepis i sposób przygotowania na: bananowiec na zimno z serkiem mascarpone
2. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej delikatnie mieszając.
3. Do kremu dodać (namoczone wcześniej w rumie i posiekane) rodzynki oraz wiórki kokosowe.
4. Przygotować mocną kawę ( najlepiej rozpuszczalną) z kieliszkiem amaretto.
5. W przestygniętym naparze namaczać biszkopty i układać je na spodzie kieliszka.
6. Biszkopty pokryć dokładnie warstwą kremu serowego a następnie posypać gorzkim kakao.
7.Następnie nałożyć kolejną porcję biszkoptów moczonych w kawie i zalać kremem.
8. Kieliszki przykryć folią aluminiową i umieścić w lodówce conajmiej na 3 godziny ( najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki doskonale się połączą).
9. Przed podaniem deser posypać kakao oraz wiórkami kokosowymi. Można go także udekorować kilkoma plasterkami banana.