Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Oponki

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki
500 g
drożdży
50 g
mleko
250 ml
cukru
50 g
soli
niewielka ilość
masła
50 g
żółtko jajek
4
tłuszcz
cukier puder
do udekorowania

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy dziurę, wkruszamy do niej drożdze, dolewamy ze dwie łyzki mleka i łyzkę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Pozostale składniki tj. mlek, sól, masło oraz żółtka ścieramy i w połączeniu z mąką ugniatamy ciato i odstawiamy na godzine. Ciasto rozwalkowujemy na grubość 1-1,5 cm i wycinamy krążki szklanką, z każdego krążka wycinamy środek mniejszą szklanką. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut. Na koniec dekorujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 03.08.2011 08:18
super
Izabela28 03.01.2011 20:06
Fajny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak