Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowe
ciągle mieszając. Kiedy cukier się rozpuści (nie musi być do końca)
dodać 3 łyżki kakao i dalej mieszać. Po dobrym rozkręceniu składników
odstawić do wystygnięcia.
Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i do
dobrze rozkręconego ciasta (łyżką drewnianą) dodać ubite 4 białka (na
sztywną pianę). Delikatnie połączyć ciasto z białkiem i wylać na
posmarowaną tłuszczem i wysypana tartą bułką blachę. Piec 0,5 godziny w
temp. 180 stopni.
Po wyjęciu pozostawić do wystudzenia.
Całkiem zimne ciasto przekroić na dwie części (jak tort) i delikatnie
nasączyć wodą z cytryną i połową olejku rumowego. Lepsza wersja jest,
kiedy można nasączyć alkoholem (nie dla dzieci). Na dolną część ciasta wykładamy ubitą śmietanę (śmietana , 3 łyżki cukru pudru i sok z połowy cytryny). Przykrywamy drugą połową ciasta. Górę również nasączamy i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Czekoladę rozpuszczam w rondelku na malutkim ogniu z odrobiną ok. 3 łyżki stołowe mleka zagęszczonego ale może być zwykłe). Wierzch można posypać dowolnie np.płatkami migdałowymi, jakąś posypką albo tak jak ja to robię: odcinam cienki pasek ciasta, z boku, po ostudzeniu, odkładam go i po polaniu ciasta czekoladą kruszę ten kawałek na całej powierzchni ciasta polanej
czekoladą.