Przepis i sposób przygotowania na: Placek z Truskawkami
MASA:
40 dag chudego twarożku
15 dag cukru, 4 listki żelatyny
20 dag śmietanki kremowej
1 kg truskawek
3 łyżki konfitur truskawkowych.
Do Dzieła!
Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Mąką pszenną i ziemniaczaną należy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło ukręcamy z cukrem i cukrem waniliowym na masę. Ciągle mieszając, dodawać po jednym jajku, sól, mąkę i mleko. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić na nim ciasto. Piec 20 min. Placek wyjąć i ułożyć do przestygnięcia. Twarożek wymieszać ze 100 g cukru. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, wycisnąć i podgrzać aż się rozpuści. Po łyżce dodawać do twarogu. Śmietankę ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Połowę wymieszać z twarogiem ,a resztą udekorować placek.
Masę rozsmarować na wystudzonym placku. Umyte truskawki osączyć, przeciąć i ułożyć na cieście. Konfitury podgrzać mieszając i posmarować nimi wierzch placka z truskawkami. Pokroić na porcję i udekorować śmietaną.