Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowiec waniliowo - karmelowy, bez pieczenia
1/2 l mleka zagotowujemy z połową cukru i połową masła. 4 budynie toffi rozprowadzamy w 1/2 l zimnego mleka i wlewamy, cały czas dokładnie mieszając, na wrzące mleko - gotujemy 2-3 min. mieszając, masa jest bardzo gęsta i taka właśnie ma być! Gorący budyń wykładamy na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię. Na gorącym budyniu układamy następną warstwę herbatników, tak samo jeden przy drugim. Gotujemy drugą porcję budyniu, tym razem waniliowego - tak samo jak masę pierwszą - i także gorącą wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy herbatnikami dociskając je lekko. Odstawiamy blaszkę aby budynie dobrze wystygły. Puszkę mleka skondensowanego gotujemy bez otwierania zalewając ją w garnku wodą tak aby była cała przykryta - gotujemy na małym ogniu 2 godziny a następnie odstawiamy żeby przestygła. Lekko ciepłą otwieramy i masę wykładamy na wierzch deseru rozsmarowując dokładnie. Posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.