Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDŻOWE CIASTO MOJEJ BABUNI.
Mleko podgrzać, odlać 1 szkl.Do pozostałego dodać margarynę, rozpuścić i wystudzić.
Szklankę mleka wymieszać z drożdżami i trzema łyżeczkami cukru, wlać zaczyn do mąki.Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do innej miseczki rozbić 1 całe jajo i 3 żółtka, dodać cukier i zmiksować.
Do rozczynu dodać kogel - mogel, wystudzone mleko z margaryną, aromat i pozostałą mąkę.Wyrobić ciasto, aby odklejało się od ręki (5min).
Miskę podsypać odrobiną mąki i włożyć ciasto, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu po ściereczką, aż podwoi swoją wielkość.
Trzy keksówki natłuścić olejem.Gotowe ciasto podzielić na 3 części.Ułożyć w blaszkach, poczekać aż podrosną.Posmarować żółtkiem po wierzchu.Piekarnik nagrzać do 180\"C.Włożyć ciasto.
Można formy włożyć do zimnego piekarnika, który nagrzewając się spowoduje rośnięcie ciasta.Piec 40 min.
Smacznego:)