Sposób przygotowania

1.

Makrele oczyszczamy i myjemy. Nacieramy solą, białym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
2.

Tak przygotowane ryby wstawiamy na pół godziny do lodówki.
3.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
4.

W małym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę.
5.

Wlewamy do niej sok z pomidorów i gotujemy.
6.

Sparzone pomidory, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do sosu.
7.

Doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
8.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy do niego makrele i zalewamy sosem. Całość posypujemy oregano.
9.

Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !