Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kuropatwa w ryżu

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kuropatwa
1 sztuka
ryż
1,5 szklanki
cebula biała
1 główka
pomidory
3-4 sztuki
czosnek
2-3 ząbki
oliwa
3/4 szklanki
wino białe wytrawne
1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kuropatwa w ryżu

W rondelku rozgrzać 1/2 szklanki oliwy, włożyć kuropatwę, czosnek, liść laurowy, przekrojoną na pół cebulę. Można podlać troszkę wody. Całość przykryć i dusić na niewielkim ogniu ok 40 min. Zestawić z ognia, wlać wino, przestudzić i wyjąć kuropatwę. Sos przetrzeć przez sito, dodać obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory i resztę oliwy. Dusić ok 5 min. Następnie dodać pokrojone mięso z kuropatwy i szklankę przegotowanej wody. Zagotować, dodać ryż. Gotować ok 40 min Doprawić do smaku i natychmist podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak