Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czekoladowy jeż

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka
100 g
masło
140 g
cukru pudru
150 g
sól
Sklep Prymat
jajko
6
Bułka tarta klasyczna Prymat
50 g
płatków migdałów
50 g
mąka
50 g
czekolada do polewy
100 g
migdały
50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy jeż

Czekoladę podzielić na małe kawałki, podgrzać w gorącej kąpieli i odstawić do schłodzenia. Formę do pieczenia (zakupilam na ten cel specjalnie podłużną zaokrąglona) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Oddzielić bialka od zółtek. Miekkie masło i 50g cukru pudru utrzeć na białą masę, dodawać stopniowo żółtka i po łyżkce roztopionej czekola­dy. Białka posolić i ubić z nich sztywną pianę, dodawać stopniowo 100g cukru pudru i ubijać, aż piana zrobi się błyszcząca. Bułkę tartą wymie­szac z mąką, startymi migdałami i kremem
czekoladowym, dodac do piany, lekko wy­mieszać, wlać do formy i upiec.
Ciasto po upieczeniu wyjąć po 15 minutach z formy. W międzyczasie sparzyć migdały, obrać je ze skórki. Ciasto przybrać migdałami pokro­jonymi na małe podłużne kawałki. Po ostudzeniu polać polewą czeko­ladową zrobionej z roztopionej czekolady w kąpieli wodnej
połaczonej z łyzka masła i 1/4 szkl. mleka. Do malowania wystajacych migdałów radze uzyc pedzelka i kazdy migdał smarowac osobno czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rzenia15 11.03.2011 20:47
wygląda pięknie
Kopiko1983 03.02.2011 06:43
Smakowicie wygląda
Anula1 08.09.2010 10:25
Tylko zajadac,wspaniale sie prezentuje.
Małgorzata113 08.09.2010 07:57
ale apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak