Przepis i sposób przygotowania na: Rolada wołowa z szynką i jajkami
Przygotować farsz: namoczoną w wodzie bułkę odcisnąć, przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, szynką i słoniną, dodać pieprz, sól, dokładnie wymieszać. Płat mięsa osolić i posmarować nadzieniem. Ugotowane jaja obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć na płacie mięsa wzdłuż dłuższego brzegu. Płat mięsa zwinąć ściśle w rulon , zaczynając od boku, wzdłuż którego ułożono jaja, aby po zwinięciu znalazły się w jego środku. Rulon związać sznurkiem co 3 cm. Na brytfannie silnie rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, oblać tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika.Piec do miękkości skrapiając wodą i wytworzonym sosem. Z upieczonej rolady wyjąć sznurek, mięso pokroić w dość duże plastry, ułożyć na podłużnym półmisku i polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami i sałatą lub surówką.