Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kremem kokosowym
wszystkie składniki wymieszać, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 20 minut.
Masa serowa:
ser zemleć, żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubić na gęstą masę. Rodzynki umyć i osączyć. Do ubitych jajek dodawać stopniowo, ucierając w misce: ser, mąkę, stopione masło, rodzynki.
Dno tortownicy, o średnicy 24 cm, wyłożyć równą warstwą ciasta, następnie wyłożyć masę serową, wyrównać powierzchnię i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Krem:
z białek ubić pianę i nadal ubijając, dodawać cukier, wiórki kokosowe i na końcu orzechy. Krem wyłożyć na upieczone ciasto, wyrównać i zapiec (10 minut) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Po ostudzeniu wyjąć sernik z tortownicy.