Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą marchewkową
Z białek i cukru ubić sztywną pianę.
Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Piec 30 minut w 175 stop.
MASA z soku marchwiowego:
Odlać 1,5 szklanki soku, resztę soku zagotować z cukrem.
Budynie rozmieszać w 1,5 szklanki soku, wlać na gotujący się sok, zagotować mieszając.
PIANKA
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wodzie, odstawić do stężenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając po łyżce galaretki dalej ubijając.
Upieczone ciasto przekroić na pół.
Wyłożyć na ciasto masę z soku marchwiowego, przykryć drugą połową ciasta, na ciasto ułożyć delicje i zalać je pianką.
Odstawić do lodówki