Przepis i sposób przygotowania na: sałatka warstwowa
1 warstwa: zielona fasolka szparagowa z puszki (odsączona)
2 warstwa: pokrojone w kostkę jajka (tę warstwę lekko solimy i pieprzymy)
3 warstwa: majonez (tyle aby pokryć jajka)
4 warstwa: pokrojone w kostkę jabłka
5 warstwa: ketchup (tyle aby pokryć jabłka)
6 warstwa: odsączona z zalewy fasola czerwona
7 warstwa: pokrojona w kostkę cebula (tę warstwę lekko solimy i pieprzymy)
8 warstwa: majonez (tyle aby pokryć cebulę)
9 warstwa: odsączona kukurydza
10 warstwa: majonez (tyle aby pokryć kukurydzę)
11 warstwa: starty ser żółty
12 warstwa: zmielona czerwona papryka (tak aby ser zabarwił się na czerwono)
Układając warstwy należy uważać aby nie zmieszały się ze sobą.
Sałatka godna polecenia, ma niebanalny smak i zawsze szybko znika ze stołu.