Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem i żółtym serem
* oliwa z oliwek,
* sól, pieprz,
* suszone zioła,
*kilka gałązek świeżej bazylii,
* 1 szk. mleka,
* 4 łyżki mąki,
* 3 łyżki masła,
* 200 g sera żółtego,
* 2 cebule,
* 75 g gęsty jogurt naturalny,
* 3 gałązki selera naciowego,
* 1 marchewka,
* 3 ząbki czosnku,
* 1/2 opakowania szpinaku mrożonego,
* 1 puszka pomidorów krojonych w puszce bez skórki,
* 500 g mięsa mielonego,
* pomidory
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cieniutkie plasterki, seler drobno kroimy i wszystko podsmażamy na patelni wysmarowanej oliwą z oliwek. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Podduszamy i dodajemy mięso mielone . Dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Na koniec dodajemy świeże listki bazylii.
Na innej patelni wsypujemy szpinak i podsmażamy mieszając z jogurtem naturalnym. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos. Roztapiamy masło i dodajemy mąkę, gdy się połączą, stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą z oliwek i układamy warstwę makaronu lasagne. Następnie warstwę mięsa, polewamy sosem i przykrywamy makaronem.Kładziemy warstwy kolejno na przemian. Potem szpinak, sos, makaron i na wierzch na makaron sos, a na koniec plastry żółtego sera i pokrojone w plastry pomidory.
Piec w 180 stopniach ok 30 minut