Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 5 sz
pieczarki 20 dkg
kiełbasa 50 dkg
ser żółty
sól, pieprz, szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą

Ziemniaki myjemy i jeśli są to młode ziemniaki, to gotujemy je w mundurkach. W przypadku starych ziemniaków najlepiej je obrać i dopiero wtedy ugotować.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w talaki (młode ziemniaki nie muszą być obrane, mogą mieć skórkę). Układamy plastry ziemniaków na dnie naczynia żaroodpornego. Na tej warstwie układamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pieczarki posypujemy pokrojonym koperkiem. I znowu układamy: ziemniaki, pieczarki i koperek. Na górze zapiekanki układamy kawałki kiełbasy.
Zapiekankę podlewamy delikatnie wodą i umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po około 30 minutach pieczenia układamy na górze ser żółty i zapiekamy jeszcze 10 – 20 minut. Kiedy ser się ładnie roztopi i zapiecze – nasza zapiekanka jest gotowa.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 06.11.2013 09:25
fajny przepis
Pani Domu 16.05.2013 10:13
bardzo fajna
Tika4444 12.12.2010 09:58
fajny przepis, a o jakim zdjęciu bernika piszesz?
bernika 29.09.2010 19:35
a gdzie efekt koncowy? gdzie kielbasa w zapiekance? same ziemniaki posypane pieprzem i resztkami papryki to nie obraz tego przepisu!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak