Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką i morelą Eli
15 dkg suszonych moreli
20 dkg suszonych śliwek
glazura:
4 łyżki keczupu ostrego
4 łyżki dżemu morelowego
2 łyżki sosu śliwkowego Tao Tao
śliwki które nie zmieściły się w schabie
rękaw do pieczenia
Umyty schab wysuszyć ręcznikiem papierowym.Trawę cytrynową i papryczki chili drobniutko posiekać.Połączyć wszystkie składniki marynaty,posmarować schab i włożyć do lodówki na noc.Śliwki i morele namoczyć w letniej wodzie.Schab oczyścić z marynaty i wysuszyć ręcznikiem papierowym.Naciąć schab długim nożem przez środek i w otwór włożyć (z obu stron)śliwki i morele.Składniki glazury zmiksować.Schab włożyć do rękawa i posmarować ze wszystkich stron glazurą.Zabezpieczyć końce rękawa.Schab położyć na blasze i piec wpiekarniku nagrzanym do 190 stopni przez godzinę.Po godzinie pieczenia rozciąć rękaw i piec jeszcze pół godziny,żeby schab się zrumienił.Smacznego!