Przepis i sposób przygotowania na: chlebek słonecznikowy
30 dkg mąki żytniej najlepiej grubo mielonej
70 dkg mąki tortowej /lub innej zwykłej/
5 łyżek słonecznika
3 łyżki sezamu
3 łyżki dyni /nie trzeba dodawać/
łyżka soli /płaska/
wszystko wymieszać
II MISKA:
5 dkg drożdży
litr ciepłej /nie gorącej/ wody
i 3 łyżeczki cukru
wszystko wymieszać do rozpuszczenia
Przygotować 2 keksówki /nie za długie/. Cienko wysmarować olejem. W małej miseczce rozbełtać zółtko /można też całe jajko ale ja preferuję żółtko/. Do I MISKI wlać zawartość II MISKI i dokładnie wymieszać. Rozdzielić do keksówek i wygłądzić powierzchnię rozbełtanym żółtkiem. Ja dodatkowo posypuję słonecznikiem.Wstawiamy do zimniego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180 stopni i włączyć. Pieczemy godzinę i 20 minut /około/. Po upieczeniu wyjąć i położyć na jakiejś podstawce /najlepiej kratkowanej/ by chlebek nie zawilgotniał.